Întâlnirile ERUDIO – Seria III. Despre Încredere, Cunoaștere tacită și Capitalism

Întâlnirile ERUDIO

La Întâlnirile ERUDIO vom vorbi despre

Cum să conduci ca să construiești încrederea

Susținător:
CRBE

Partener:
Bucharest International School of Managament

Seria a III-a de Conferințe

Despre Încredere, Cunoaștere tacită și Capitalism

Încrederea

Conferința va avea loc în 23 iunie 2021, orele 16.00 – 19.30, pe terasa Hotelului Hilton, etajul 1, București.

Scopul este acela de a înțelege faptul că încrederea nu este un sentiment privat, ci una din cărămizile esențiale ale construcției societății moderne, care e caracterizată prin dezvoltare și creștere economică.

Aventura europeană a cuvântului încredere acoperă apariția uneia dintre cele mai importante invenții sau descoperiri europene, care este dezvoltarea socială și creșterea economică sau, pe scurt, capitalismul.

Ce este capitalismul? Care sunt cauzele creșterii economice?

Care este sursa ordinii politice moderne? (Sub numele de „capital social”, noțiunea morală tradițională de „încredere” a fost amplu teoretizată de Francis Fukuyama ca fundament al ordinii politice și economice moderne.)

Genealogia acțiunii ideii de încredere în istoria europeană acoperă tradiția de aur a gândirii economice.

Teoretic vorbind, se poate demonstra că încrederea este mai profitabilă decât neîncrederea. Dar, în ce condiții?

 

Cunoașterea tacită

Conferința va avea loc în 30 iunie 2021, orele 16.00 – 19.30, pe terasa Hotelului Hilton, etajul 1, București.

Scop: obținerea unei clarități intelectuale în privința tipurilor de cunoaștere.

Nu există un singur fel de cunoaștere. Cunoașterea se spune în mai multe feluri. Ca să înțelegem aceste moduri ale cunoașterii, trebuie să plecăm de la fapte.

Faptele sunt două: miracolul grec (rațiunea) și miracolul european (modernitatea).

Miracolul grec: nașterea rațiunii, adică descoperirea unui nou mod de cunoaștere, cunoașterea teoretică.

Miracolul european: nașterea modernității. Modernitatea pune în joc două tipuri de cunoaștere: cunoașterea științifică și cunoașterea răspândită.

Michael Polanyi introduce noțiunea de cunoaștere tacită (sau implicită). Definiție: ceea ce nu poate fi redus la un set de instrucțiuni ori ceea ce nu poate fi verbalizat până la capăt versus ceea ce poate verbalizat fără rest (cunoaștere explicită).

Cum se poate extrage cunoașterea tacită? Poate fi ea folosită? Problema științifică a leadership-ului aici se pune.

 

Ce este capitalismul?

Conferința va avea loc în 7 iulie 2021, orele 16.00 – 19.30 pe terasa Hotelului Hilton, etajul 1, București.

Tradiția gândirii economice este tradiția formată de gânditorii care au încercat să înțeleagă sursele prosperității și ale bogăției, identificate în acel aranjament social și economic care permite formarea și acumularea bogățiilor individuale sub formă de prosperitate generată pentru public și în mod public. Acești gânditori sunt William Petty, Bernard de Mandeville, Richard Cantillon, Anne Robert Jacques Turgot, Adam Smith, Frederic Bastiat – după ei urmează Școala austriacă de economie, avându-i ca cei mai importanți gânditori pe Carl Menger, Eugen von Böhm-Bawerk, Ludwig von Mises și Friedrich August von Hayek.

Care este aranjamentul societal numit în mod derogatoriu capitalism?

Faptele privind capitalismul. Persoana juridică din dreptul roman, teologia individuală a persoanei din creștinism, raportul dintre ordinea naturală și ordinea legală, pe de o parte, și ordinea spontană a individualității, pe de altă parte. Individul și statul. Tipurile de cunoaștere: cunoașterea care poate fi transformată într-un raport de comandă/execuție și cunoașterea care nu poate fi extrasă coercitiv. De aici instituțiile de „extragere” prin forță a bogăției și instituțiile de „captare” a ei prin cooperare & cointeresare.

Capitalismul este un hiperobiect (în sensul lui Timothy Morton), definibil ca un tip de ordine socială, generată de proprietatea privată, de libertatea schimburilor și de garanțiile juridice asociate proprietății, individualității și libertății. Capitalismul nu este însă (doar) un sistem economic, nu este (doar) o orânduire socială, este un tip de civilizație.

 


  • Programul conferințelor

    16.00 – 16.30 Welcome coffee
    16.30 – 16.35 Momentul sponsorului
    16.35 – 16.45 Cuvânt înainte, Mihaela Gînju
    16.45 – 17.30 Discurs Perspectiva filosofică, partea I
    17.30 – 17.45 Pauză de cafea
    17.45 – 18.30 Discurs Perspectiva filosofică, partea a II-a
    18.30 – 18.45 Pauză de cafea
    18.45 – 19.30 Q&A
  • Locul, Harta


Pentru cine?

Organizăm aceste serii de conferințe pentru conducătorii din organizații, ca un cadru de reflecție și dezbatere între maximum 60 de participanți cu experiență în afaceri, top manageri și antreprenori de succes.

Înscriere

Taxa de participare per conferință este de 120 EURO plus TVA. Se acordă reduceri de 5% pentru 2 conferințe, 10% pentru 3 sau mai multe conferințe. Pentru detalii şi înscriere vă rugăm sa ne contactați la contact@erudio.ro.

 

Parteneri de comunicare:

CEO Club NextGen Leaders Club Portal HR    Avenor CollegeIAA CFO Club  Romanian Business Leaders  CIO Council ARILOG Revista CARIERE