Întâlnirile ERUDIO – Seria IV. Despre Frumos



În prima serie a Întâlnirilor ERUDIO ne-am aplecat asupra unor valori ca Încrederea, Colaborarea, Adevărul, Etica sau Cunoașterea, câteva dintre temele de reflecție și construcție a caracterului unui lider. Dar pentru că o viață bine trăită este, deopotrivă, și Bună și Frumoasă, din toamna lui 2022 vom deschide un nou capitol de reflecție necesar în autocreația noastră ca lideri și a lumii în care trăim: Ce este Frumosul sau, mai simplu, Despre Frumos.

În conferințele din 20 octombrie și 3 noiembrie vom păși la început în filosofia occidentală a renașterii italiene care a dat Marele stil în pictură, iar apoi vom pătrunde înțelesul filosofic al unui program românesc, unic în lume – Mânăstirile pictate din nordul Moldovei.


Cum s-a născut marele stil în pictura occidentală.
Problema filosofică a perspectivei geometrice.

Printr-o transformare radicală a picturii bizantine (adică a modului de a reprezenta omul și lumea în Bizanț), Renașterea a inventat un mod de a reprezenta omul și obiectele care avea să dea naștere la ceea ce eu numesc „marele stil european în pictură”. Acesta a durat peste trei sute de ani și a dispărut aproape fără urmă prin distrugerea lui programatică și sistematică de către modernismul în artă. Ceea ce voi susține în această conferință este că inovațiile în modul de a reprezenta omul, obiectele și lumea pe care le-a adus Renașterea sunt legate de două probleme teologice importante: problema trupului omenesc ca problemă hristologică (și nu doar o problemă a manifestării prezenței divine, cum era bunăoară la greci și romani) și problema locului în care se întîlnesc, în lumea fizică, lumea divinității și cea a omului. Pentru mine, marele stil european în pictură este una dintre cele mai remarcabile soluții în artă a problemei „chipului și asemănării lui Dumnezeu”. Odată cu înlăturarea modului de reprezentare a omului și lucrurilor al marelui stil, modernismul a adus și distrugerea chipului omului în pictură.

Conferința va fi reprogramată în noiembrie.

 


Programul iconografic al mânăstirilor pictate din nordul Moldovei (secolul al XVI-lea).

Pornind de la teza lui Sorin Dumitrescu privind existența unui program iconografic unitar și conștient al picturii exterioare a mînăstirilor din Moldova secolului al XVI-lea (programul iconografic Petru Rareș – Grigorie Roșca), voi susține că fiecare biserică în întregul ei reprezintă o imagine în splendoare nu doar a lumii, ci și a istoriei ei escatologice. În artă, o reprezentare simultană a lumii (reprezentare cosmologică) și a istoriei ei sfinte (reprezentare a escatologiei) mai puteam găsi doar la Dante, în Divina Comedie. Voi expune și voi compara cele două reprezentări ale cosmologiei escatologice, cea propusă de Divina Comedie și cea propusă de bisericile din nordul Moldovei, arătînd de unde provin, pe cazul fiecăreia, reprezentările cosmologice de bază (Ptolemeu, în cazul lui Dante, Cosmas Indicopleustes, în cazul bisericilor noastre). În creștinismul grec, cu geniul programului iconografic Rareș-Roșca, biserica pictată reprezintă lumea și istoria ei escatologică. În creștinismul latin, cu geniul lui Dante, poemul vizionar reprezintă lumea și istoria ei escatologică. În ortodoxie, se vede cu ochii și se pipăie cu privirea; în catolicism, se vede cu mintea și se pipăie cu înțelegerea. .

Conferința va avea loc în 3 noiembrie 2022, ora 16.00,
la sediul CBRE, Calea Floreasca 159, clădirea ONE Tower, etajul 15.


  • Programul conferințelor

    16.00 – 16.30 Întâmpinarea oaspeților
    16.30 – 18:00 Conferința
    18.00 – 18.30 Pauză de cafea
    18.30 – 19.30 Q&A
  • Locația


    Calea Floreasca 159, clădirea ONE Tower, etajul 15


Înscriere

Taxa de participare per conferință este de 120 EURO plus TVA de persoană. Se acordă reduceri de 5% pentru 2 bilete la conferințe, 10% pentru 3 sau mai multe bilete la conferințe. Pentru detalii şi înscriere vă rugăm sa ne contactați la mihaela.ginju@erudio.ro sau telefonic la 0744-377.173.
(Pentru participanții la conferință vom pune la dispoziție, la cerere, locuri de parcare în subsolul clădirii)

Partener principal:

Bucharest International School of Managament

Parteneri de comunicare:

CEO Club NextGen Leaders Club Portal HR    Avenor CollegeIAA CFO Club  Romanian Business Leaders  CIO Council ARILOG Revista CARIERE