
-
Conferințe următoare: Seria V-a
-
Conferințe precedente: Seria III-a
Înțelegerea pentru rolul și misiunea pe care o avem de îndeplinit ca lideri se distilează prin reflecția și dialogul continue asupra marilor teme ale umanității. De aceea, încă de la prima ediție Erisma în 2006, am pornit seria de conferințe Întâlnirile Erudio cu teme pe măsura provocărilor din leadership, ca de exemplu:
– Ce este leadership-ul și cu ce piloni conceptuali îl descriem. Care este relația lui cu caracterul, autenticitatea, educația continuă sau expresivitatea?
– Despre Încredere. Ce este Încrederea și cum se conjugă ea cu etica, puterea, adevărul, curajul sau cunoașterea?
– Ce înseamnă să fii occidental? Sinteza dintre mințea grecescă și mintea creștină, sinteză defi-nitorie pentru ce numim astăzi Democrație.
În 2023 vom vorbi Despre Frumos.
Frumosul nu este totuna cu frumusețea estetică, chiar dacă o cuprinde. Frumosul este o filosofie de viață, poate fi o etică, deci o temă de leadership.
Începând din această primăvară, împreună cu Horia Roman Patapievici vom descoperi câteva semnificații ale conceptului de Frumos în Artă.

Cum s-a născut marele stil în pictura occidentală.
Problema filosofică a perspectivei geometrice.
Printr-o transformare radicală a picturii bizantine (adică a modului de a reprezenta omul și lumea în Bizanț), Renașterea a inventat un mod de a reprezenta omul și obiectele care avea să dea naștere la ceea ce eu numesc „marele stil european în pictură”. Acesta a durat peste trei sute de ani și a dispărut aproape fără urmă prin distrugerea lui programatică și sistematică de către modernismul în artă. Ceea ce voi susține în această conferință este că inovațiile în modul de a reprezenta omul, obiectele și lumea pe care le-a adus Renașterea sunt legate de două probleme teologice importante: problema trupului omenesc ca problemă hristologică (și nu doar o problemă a manifestării prezenței divine, cum era bunăoară la greci și romani) și problema locului în care se întîlnesc, în lumea fizică, lumea divinității și cea a omului. Pentru mine, marele stil european în pictură este una dintre cele mai remarcabile soluții în artă a problemei „chipului și asemănării lui Dumnezeu”. Odată cu înlăturarea modului de reprezentare a omului și lucrurilor al marelui stil, modernismul a adus și distrugerea chipului omului în pictură.
Conferința va avea loc în 18 mai 2023, ora 16.00,
la sediul CBRE, Calea Floreasca 159, clădirea ONE Tower, etajul 15.

Programul iconografic al mânăstirilor pictate din nordul Moldovei (secolul al XVI-lea).
Pornind de la teza lui Sorin Dumitrescu privind existența unui program iconografic unitar și conștient al picturii exterioare a mînăstirilor din Moldova secolului al XVI-lea (programul iconografic Petru Rareș – Grigorie Roșca), voi susține că fiecare biserică în întregul ei reprezintă o imagine în splendoare nu doar a lumii, ci și a istoriei ei escatologice. În artă, o reprezentare simultană a lumii (reprezentare cosmologică) și a istoriei ei sfinte (reprezentare a escatologiei) mai puteam găsi doar la Dante, în Divina Comedie. Voi expune și voi compara cele două reprezentări ale cosmologiei escatologice, cea propusă de Divina Comedie și cea propusă de bisericile din nordul Moldovei, arătînd de unde provin, pe cazul fiecăreia, reprezentările cosmologice de bază (Ptolemeu, în cazul lui Dante, Cosmas Indicopleustes, în cazul bisericilor noastre). În creștinismul grec, cu geniul programului iconografic Rareș-Roșca, biserica pictată reprezintă lumea și istoria ei escatologică. În creștinismul latin, cu geniul lui Dante, poemul vizionar reprezintă lumea și istoria ei escatologică. În ortodoxie, se vede cu ochii și se pipăie cu privirea; în catolicism, se vede cu mintea și se pipăie cu înțelegerea. .
Conferința va avea loc în 25 mai 2023, ora 16.00,
la sediul CBRE, Calea Floreasca 159, clădirea ONE Tower, etajul 15.
Înscriere
Taxa de participare per conferință este de 120 EURO plus TVA de persoană. Se acordă reduceri de 5% pentru 2 bilete la conferințe, 10% pentru 3 sau mai multe bilete la conferințe. Pentru detalii şi înscriere vă rugăm sa ne contactați la mihaela.ginju@erudio.ro sau telefonic la 0744-377.173.
(Pentru participanții la conferință vom pune la dispoziție, la cerere, locuri de parcare în subsolul clădirii)