ERUDIO - EXPRESIA EDUCAŢIEI
 Carta ERUDIO  |  Statut 
Programe:   ERISMA |  ÎNTÂLNIRI |  WORKSHOP |  ATELIERE   ELUMNI 
 Contact 
Erudio Recomandă : Horoscop Literar

rac
22 iunie-22 iulie


Rac


„Cum? Gândiţi oare că atâtea mii de stele strălucesc pe degeaba?” se mira Seneca, unul dintre filozofii care credeau că astrele influenţează destinul omului. „Urmez multitudinea înşiruirii de stele în cursa lor circulară” spunea Ptolemeu, atent deopotrivă la ce se întâmplă pe bolta mişcătoare şi la ce se întâmplă jos, pe pământ. În schimb, Schopenhauer vedea în astrologie o dovadă a „subiectivităţii jalnice a oamenilor”, care raportează cursa astrelor în univers „la micul lor eu” şi pun în relaţie cerul plin de constelaţii cu pământul plin de ticăloşi.

Cu capul în stele şi cu ochii în carte, Zodierul schimbă foaia de calendar, după mirările omului modern: „Cum? Gândiţi oare că atâtea mii de cărţi strălucesc pe degeaba?”  Fie ca în anul care vine să fiţi sănătoşi, veseli, ocrotiţi de cărţi şi de astre deopotrivă.

                                                Zodier

                                                         

IANUARIE
O întrebare numai bună pentru momentul când un rac agaţă un nou calendar pe perete: se poate călători îndărăt în timp? Până să vă dea un răspuns ştiinţific, Zodierul face un mic ocol, ca să creeze suspans. Pe 8 ianuarie 1642 a murit Galileo Galilei. 300 de ani mai târziu, pe 8 ianuarie 1942, s-a născut Stephen Hawking care a devenit unul dintre cei mai îndrăzneţi şi mai influenţi savanţi de azi. Merită să celebraţi coincidenţa, dumneavoastră, care vă pricepeţi la armonii numerice, literale, literare şi umane, citind Universul într-o coajă de nucă. O carte cu poze (da, ca-n copilărie), cu imagini extraordinar de inventive, cu umor, care vin, toate, în sprijinul demonstraţiilor şi al ipotezelor legate de minunata şi cumplita lume în care trăim. E un univers dincolo de bine şi de rău, supus numai legilor fizice şi matematice, câmpurilor, energiilor, forţelor care pot fi gândite, calculate, testate. O carte cu întrebări naive, de pildă, „Va fi sau nu ca în Star Trek viitorul nostru?“, dar cu răspunsuri care cer geniu. Răspunsul lui Hawking la întrebarea de început de an şi de horoscop – s-ar putea călători în timp? –  este da (vezi pp. 131-152). Vă înscrieţi la voiaj?
Stephen Hawking, Universul într-o coajă de nucă, trad. de Gheorghe Stratan, Ovidiu Ţînţăreanu, Anca Vişinescu, ediţie coordonată de Gheorghe Stratan


FEBRUARIE
Până să ne ofere ştiinţa posibilitatea călătoriei în timp mai avem de aşteptat. Mai curând ne-o dau artele: cinematografia are destule mijloace să creeze iluzia perfectă a lumilor apuse sau nenăscute încă. Dacă cerni prin sita timpului numele mari ale filmului, Federico Fellini rămâne întotdeauna deasupra. Interviul pe care i-l acordă lui Giovanni Grazzini îl arată însă nu numai ca pe un regizor cu har, ci şi ca pe un om plin de haruri. Fiindcă stăm sub luminile horoscopului, iată părerea unui capricorn (Fellini e născut la 20 ianuarie 1920) despre astrologie: „Cred cu plăcere în tot ce stimulează imaginaţia, prezentându-mi o viziune a lumii şi a vieţii mai fascinantă. [...] Astrologia este o încercare foarte sugestivă şi distractivă de a interpreta semnificaţia lucrurilor. [...] În fond continuăm să visăm la fel ca oamenii de acum trei-patru mii de ani şi avem în faţă aceleaşi temeri dintotdeauna”. Cum spune prefaţatorul cinefil, cinefag şi rac Alex Leo Şerban, cartea are un ceva care te obligă să continui lectura, tocmai când crezi c-o poţi întrerupe.
Fellini despre Fellini. Convorbiri despre cinema cu Giovanni Grazzini, trad. de Andriana Fianu, Prefaţă de Alex Leo Şerban, „Biblioteca de film”


MARTIE
ASA NISI MASA. E o formulă magică pentru cinefili, din filmul 8 ½ al regizorului lunii trecute. Observaţi că se poate citi în ambele sensuri? Asta se cheamă palindrom. Palindromuri şi anagrame (rudele lor mai comune) există cu duiumul (chiar numele zodiei dumneavoastră, rac-car), dar, după ştiinţa Zodierului, Roşul uşor e rozul iluzor e primul palindroman din istoria literaturii. Citit invers, titlul devine Rozul iluzor e roşul uşor. Adică...acelaşi lucru. Personajele au nume-palindrom: Nora Aron, Vasile Elisav, mottoul e un palindrom, unele replici se pot citi atât de la stânga la dreapta, cât şi de la dreapta la stânga. De pildă: Ave, Eva! sau Ai latinii-n Italia! Dincolo de acest obicei de rac de a te întoarce mereu din drum, dincolo de titlul care pare să se refere la culoarea tradiţională (şi iluzorie) a zodiei dumneavoastră, veţi descoperi un roman cu mult umor despre relaţia profesor-studentă, conflictul între generaţii, mode intelectuale... Personajul principal e cel mai alunecos şi mai jucăuş: limbajul însuşi. Autorul, rac şi el, apare într-un rol episodic. Cu fotografie!
Şerban Foarţă, Roşul uşor e rozul iluzor, Colecţia „Cartea de pe noptieră”.


APRILIE
Pentru că Paştele cade în miezul lunii aprilie, pe 19 cel ortodox, pe 12 cel catolic şi cel protestant, sunt binevenite, crede Zodierul, câteva meditaţii „despre Dumnezeu şi om”. Nu oricum, ci alături de Tolstoi, care face ce face şi revine, în jurnalul său din ultimii ani ai vieţii (1907-1910), la cele două teme atât de strâns legate. Zodierul ştie oameni pentru care această carte este un fel de biblie personală. Şi nu degeaba, ci pentru că unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii ajunge aici la maxima simplitate şi intensitate a gândirii, la adevărurile ultime, fie şi banale, fie şi contradictorii, fie şi imperfect formulate, pe care şi le îngăduie omul numai când se apropie de exitus. O rugăciune personală a scriitorului, din multele pe care şi le inventează: „De fiecare dată când stau de vorbă cu un om, ajută-mă să mă văd pe mine în el”. Fie ca tot răul din viaţa racilor să dea îndărăt în faţa rugăciunii şi să-i apropie de semenii lor.
Lev Tolstoi, Despre Dumnezeu şi om. Din jurnalul ultimilor ani, trad. de Elena Drăguşin-Richard.


MAI
Toată literatura lumii confirmă observaţia că dragostea şi primăvara merg mână-n mână. Mai toate personajele cărţilor şi ale zodiacului (între care şi drăcuşorii de răcuşori) se îndrăgostesc primăvara. Pe cinci dintre acestea, zodiile i-au ascuns în Poveşti de dragoste la prima vedere: un adolescent, o studentă, o tânără asistentă medicală, un bărbat matur şi un domn scriitor care sufleteşte e veşnic tânăr şi neferice. Poveşti din toate anotimpurile anului şi vieţii, care vin în ajutorul primăverii dumneavostră. Autorii sunt profesionişti ai scrisului: Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Ioana Pârvulescu. Dacă vă întrebaţi de ce sunt aşezaţi în această ordine, citiţi prefaţa, care dă detalii de culise. Prozele creează, pe ansamblu, un roman. Cineva i-a spus Zodierului că toate stau, mai subtil sau mai clar, sub semnul iubirii imposibile (uneori între fiinţe din regnuri diferite). Se prea poate să descoperiţi în aceast mai-florar dragostea la prima lectură. Sau dragostea pur şi simplu, dar aici Zodierul preferă să închidă ochii, cu discreţie.
Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu, Ioana Pârvulescu, Poveşti de dragoste la prima vedere.

IUNIE
În această lună cu cea mai lungă zi – pentru dumneavoastră, adulţii, ca să vă ţină treji şi pentru copiii din preajmă, ca să-i adoarmă – nişte poveşti corecte politic. Adică Scufiţa Roşie, Motanul Încălţat, CenuşăreasaAlbă-ca-Zăpada şi multe altele, repovestite în limbajul de lemn al lui political correctness. Cuvântul pădurar e înlocuit cu „specialist silvic“, tăietor de lemne cu „tehnician de combustibil lemnos“, frumoasa din Pădurea adormită e „o persoană cu frumuseţe peste medie“, Baba Cloanţa devine „o femeie ajunsă la cei mai frumoşi ani“, numele Albă-ca-Zăpada este „indiciul unei atitudini discriminatoare“ şi al unui „tip de gândire în culori“, iar mama ei adoptivă (nu vitregă) care se tot uită în oglindă, e limpede că e marcată de „dictatura valorilor impuse de bărbaţi“. Tot ce ţine de lumea de azi şi de constrângerile ei se strecoară pe neobservate în vechiul basm. După ce a citit cartea, Zodierul zice aşa: o poveste corectă politic n-are nici un haz, dar rescrisă de James Finn Garner are un haz foarte incorect politic.
James Finn Garner, Poveşti corecte politic de adormit copiii, trad. de Felicia Mardale, Colecţia „Râsul lumii”IULIE
Vă amintiţi că Alice, fata din Ţara Minunilor, spunea că e foarte urât (very rude) să faci observaţii personale de orice fel. Zodierul, pe care horoscopul şi literatura îl obligă să vadă dincolo de coaja lucrurilor şi de fizicul omului, nu şi-ar permite să le spună şi nu se bucură să le audă. Dacă şi numai dacă nu vă mai încap blugii care odinioară vă erau lejeri, vă ajută cu o carte de bucate mai specială, una care vă învaţă ce se găteşte şi cum se mănâncă, astfel încât să deveniţi suplu. Şi nu o zi-două, ci pentru toată viaţa. Ştiţi care e regula de bază a mâncatului? Ei, bine: „mestecaţi, mestecaţi, mestecaţi!”. Asta e mai greu decât pare, se referă la ritm şi temeinicie. (E valabil şi pentru citit!). Regimul medical şi culinar Scarsdale a fost încercat la Editura Zodierului. Da, a dat roade spectaculoase: am intrat în vară tari ca piatra, iuţi şi supli ca săgeata. Ce e însă deosebit în cazul cărţii din luna lui cuptor este că te învaţă şi să te îngraşi, dacă eşti ca o scândurică. Şi – ce satisfacţie pentru cei cu marcat contur mioritic! – să te îngraşi când vrei e mult mai greu decât să slăbeşti când vrei.
Dr. Herman Tarnower, Samm Sinclair Baker, Regimul medical Scarsdale. Cum să slăbiţi 9 kilograme în 14 zile, trad. de Adriana GligaAUGUST
„Trebuie să mărturisesc că prefer oglinda prietenoasă” spune englezul W.N.P. Barbellion, iar jurnalul său, în fine tradus şi în română, e o astfel de oglindă. Se numeşte Jurnalul unui om dezamăgit şi nu e de mirare că a fost citit de Cioran şi de Jeni Acterian („descopăr că sunt identică cu Barbellion”, scrie ea în însemnările „unei fiinţe greu de mulţumit”). Faimoasă în interbelic, cartea, care cuprinde perioada 3 ian. 1903 – 21 oct. 1917, are o poveste cutremurătoare. În 1915, la câteva luni după căsătorie, autorul ei s-a prezentat la recrutare, ca orice tânăr englez. A fost respins: avea scleroză în plăci, boală incurabilă. Atunci s-a agăţat, pentru a nu se lăsa învins, de jurnalul pe care-l scria de la vârsta de 13 ani. În 1917 îl încheie şi pune între paranteze pătrate o notă finală ca din partea editorului, cum că ar fi murit. Are astfel consolarea de a vedea, timp de doi ani, până la adevăratul moment al morţii, cum devine celebru. Prefaţatorul ediţiei româneşti, Mircea Vasilescu, semnalează că jurnalul e comentat pe blogurile contemporane, iar unora li se pare că „seamănă cu un weblog”. Să fiţi mereu feriţi de mari dezamăgiri, vă urează Zodierul.
W.N.P. Barbellion, Jurnalul unui om dezamăgit, trad. Anca Bărbulescu, prefaţă de Mircea Vasilescu, Colecţia „Memorii / Jurnale”SEPTEMBRIE
E luna reîntoarcerii din concediu, a reintrării în ritm, a reîntâlnirilor, cu oameni şi cărţi deopotrivă. Zodierul vă propune să-l regăsiţi pe Mircea Eliade, şi anume prin intermediul unor oameni care l-au cunoscut direct sau, ca în cazul lui Florin Ţurcanu, l-au citit atât de bine încât i-au reconstituit urmele. Într-adevăr, dacă această carte se poate deschide cu cheia unui singur cuvânt, atunci acesta este urmă. E un volum despre urmele foarte diferite pe care unul şi acelaşi om le lasă în semenii lui. Din bucăţelele subiective aşezate una după alta nu se ştie dacă se formează o imagine obiectivă, dar, în schimb, iese un lucru foarte important: un om viu. Vorbesc despre Eliade români şi străini (cum s-ar putea altfel în cazul unei personalităţi internaţionale!), rude, prieteni, colegi, asistenţi şi discipoli, de la Sorin Alexandrescu la Matei Călinescu şi Virgil Nemoianu, de la Mac Linscott Ricketts la Martin E. Marty, de la David Brent la William W. Quinn jr., de la Andrei Oişteanu la Mihai Şora şi alţii. Curios, nici una din aceste urme nu e lipsită de importanţă. Vă puteţi convinge într-un singur fel.
Întâlniri cu Mircea Eliade, volum coordonat şi prefeţe de Mihaela Gligor şi Mac Linscott Ricketts, postfaţă de Sorin Alexandrescu


OCTOMBRIE
Cine mai crede azi că femeile scriu „feminin”, adică siropos? Deşi titlul e dulce, deşi e vorba de o poveste de dragoste între o femeie şi un ins angelic –  pentru unii înger coborât din cer, pentru alţii nebun – romanul Laurei Restrepo are sare şi piper, forţă, suspans şi mult umor. Mottoul, din Saramago, pune deja totul sub semnul unei plăcute autoironii: „...se dovedeşte încă o dată slăbiciunea firească a femeilor şi uşurinţa lor vicioasă şi dobândită de a cădea sub asaltul oricărui înger prăbuşit”. Personajul feminin, o reporteriţă care se implică prea personal în anchetele făcute, e argint-viu, îngerul e şi el convingător oricum l-ai lua, iar Columbia de ieri vă va aminti în detaliu de o ţară de azi pe care o cunoaşteţi foarte bine. Ajunge să fiţi atenţi la descrierea emisiunilor de ştiri, la cum arată prima pagină a ziarelor, la mulţimea superstiţiilor, la mizeria unor cartiere mărginaşe... O dulce companie, numai bună pentru a contracara melancolii de toamnă autohtonă.
Laura Restrepo, Dulce companie, trad. de Cornelia Rădulescu, Colecţia „Raftul Denisei”

NOIEMBRIE
Dacă vă plac romanele lui Milan Kundera, o să vă captiveze şi cartea lui „de practician”: despre arta romanului. De ce e sigur Zodierul de asta? Iată măcar cinci motive. Pentru că se citeşte ca un roman de Kundera. Pentru că îl are pe vino-ncoa’. Pentru că face apel la inteligenţă şi inimă, la logică şi simţire, şi, nu în ultimul rând, la muzică. (Milan Kundera învaţă pianul de mic, de la tatăl lui care a fost elev al lui Janáček şi Rector al Conservatorului din Brno; în tinereţe, după ce a fost exclus din partidul comunist, a cântat o vreme într-o trupă de jazz). Pentru că vorbeşte temeinic despre Cervantes, Kafka, Broch, măcar în treacăt despre Musil, Joyce, Thomas Mann şi, nu în ultimul rând, despre Kundera însuşi. Pentru că scoate la lumină 73 de cuvinte-cheie ale cărţilor lui (nu rataţi ce spune despre râs). Pentru că romanul contemporan şi-ar pierde, fără Kundera, una dintre culori. Nu e nevoie, ca să înţelegeţi Arta romanului, să fi citit romanele lui Kundera. Dar nici nu strică şi, oricum, le găsiţi pe toate traduse în română (inspiraţi-vă de la vecinii lei, de pildă).
Milan Kundera, Arta romanului, trad. de Simona Cioculescu

DECEMBRIE
Născuţi în miez de vară, nu vă place frigul lui decembrie (lună căreia un scriitor ludic îi spunea recembrie), aşa că, pentru a menţine temperatura cea mai plăcută în odaia dumneavoastră de citit, scăldaţi-vă în culoarea tablourilor impresioniste din cartea lui Victor Ieronim Stoichiţă despre privire şi pictură. E o carte mică, o cărticică, şi are un titlu interogativ care pare a fi şi un mic reproş: „Vezi ?” Zodierul nu crede că a fost în intenţia autorului să reproşeze ceva cititorilor săi, dar cuvintele ne fac unele servicii neaşteptate. Care ar fi reproşul pe care un critic de artă l-ar putea adresa unui contemporan al său: „Vezi, ţi-am spus eu că nu vezi?” Ei, bine, cărticica despre impresionism ne reînvaţă pe noi toţi – vietăţi felurite ale zodiacului –  să vedem. Pentru că există un anumit fel de a vedea pe care ochii l-au uitat. Ca întotdeauna în cărţile lui Victor Ieronim Stoichiţă, descoperirea pânzei şi analiza ei au ceva palpitant, de intrigă de roman: iată că în tabloul Calea ferată de Manet, de la care se porneşte, „nu există nici o cale ferată”. Însă cartea ar trebui să existe, poate sub o ramură de brad.
La mulţi ani !
Victor Ieronim Stoichiţă, Vezi? Despre privire în pictura impresionistă, trad. de Mona Antohi, Ruxandra Demetrescu, Gina Vieru, Colecţia „Serii de autor Humanitas”

 
Video ERUDIO: 
 
Video ERUDIO: 
 Neagu Djuvara - Declinul civilizaţiei occidentale. Noi încotro?
Neagu Djuvara
Declinul civilizaţiei
occidentale. Noi încotro?

la Întâlnirea ERUDIO
din 11 noiembrie 2009
 
Video ERUDIO: 
 Andrei Plesu - La ce (mai) e buna cultura?
Andrei Pleşu
La ce (mai) e bună cultura?

la Întâlnirea ERUDIO
din 11 februarie 2010
 
Video ERUDIO: 
 Horia-Roman Patapievici - Despre Expresivitate
H.R. Patapievici
Despre Expresivitate

la A Treia Conferinţă de
Leadership Creativ
 
Recomandare Specială
Ioana PÂRVULESCU
Ioana Parvulescu
recomandă
Horoscop Literar
 
 
 
 
 
 
 
 
Parteneri
Maastricht School of Management
Artmark - Institutul de Management al Artei
Avenor College
Parteneri Media
CariereRadio Guerilla 24 FUNWall Street
   
Site de Adrian Pop © 2005 -  ERUDIO