-
Studii
Doctor în filologie în 1999, cu o teză despre literatură şi comunicare.
Studii postuniversitare şi stagii de cercetare în România (Bucureşti, Colegiul Noua Europă) şi în străinătate (Universitatea din Viena, Vrije Universiteit, Amsterdam).
Absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti, specialitatea română-engleză, cu diplomă de merit, în 1981.
Experienţă profesională
Activitate desfăşurată în principal în domeniul educaţional (profesor la universitate, expert curricular, autor de lucrări de profil didactic) şi publicistic.
În prezent, Profesor Dr. în cadrul Facultății de litere, Universitatea din Bucureşti
Domenii de specializare: istorie literară, retorică, naratologie, pragmatică, poetică experimentală.
Stagii de predare, ca lector şi ca profesor invitat, la Institutul de Limbi Romanice al Universităţii din Viena (1991-1994, 2000-2002) şi la Vrije Universiteit din Amsterdam (1996-1997).
Din 1997 expert curricular în cadrul Consiliului Naţional de Curriculum, promotor al reformei programelor pentru limba şi literatura română în liceu.
Consilier independent pentru învăţământ şi membru în Consiliul de Administraţie la Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi la Centrul „Educaţia 2000+” (1999-2000).
Numeroase cursuri de formare pentru adulţi susţinute în perioada 2000-2002.
Consilier prezidenţial la Departamentul de Cultură şi Educaţie al Preşedinţiei României (1999).
Redactor şi redactor-şef al revistei „Vineri”, supliment cultural lunar al săptămânalului „Dilema” (1997-2000).
Din 1997 până în 2004 secretar executiv al „Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România”, afiliată la „International Comparative Literature Association” (ICLA).
Conferinţe
Conferinţe publice susţinute la universităţile din Viena, Udine, Heidelberg, Amsterdam, Pisa.
Participant la numeroase reuniuni internaţionale în ţară şi în străinătate (Viena, Leiden, Leuven, Tartu, Berlin, Roma ş.a.).
Lucrări publicate
Volume individuale de studii literare: Literatură şi comunicare. Relaţia autor – cititor în proza paşoptistă şi postpaşoptistă, Iaşi, Polirom, 1999; Caragiale, fireşte , Bucureşti, Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1999.
În livada de cremene, Bucureşti, Ed. Albatros, 1981 – volum de beletristică.
Coordonator al unui proiect colectiv de cercetare la Universitatea din Viena finalizat prin editarea volumului bilingv Der politische Diskurs in Rumänien (Bucureşti, Humanitas Educaţional, 2003).
Coautor al volumului Calendarul după Caragiale (Bucureşti, Curtea Veche, 2002), împreună cu Rodica Zafiu de la Universitatea din Bucureşti şi Călin-Andrei Mihăilescu de la Universitatea London, Ontario.
Peste 50 de studii de specialitate şi eseuri publicate în periodice şi în volume colective editate în ţară şi peste hotare.
-
Liviu Papadima
Doctor în filologie, Profesor al Universității București