Sus

Michael Metzeltin

Michael Metzeltin

Prof. Emerit dr. al Universității din Viena, Academician al Academiei Austriece de științe

Născut în 1943, în Sorengo (Elveția), Michael Metzeltin a studiat filologie romanică la universitățile din Basel, Zürich, Salamanca, Coimbra și Padova, obținând titlul de doctor în 1969, la Universitatea din Basel. Tot aici își începe cariera academică.

Este apoi profesor la universitățile din Trier, Groningen, Coimbra, Cosenza, Paderborn și Göttingen.

În 1989 a fost numit profesor de lingvistică și didactică a limbilor romanice la Universitatea din Viena, unde se emeritează în 2011.

A susținut prelegeri în aproape toate țările europene, în Cuba, în Chile și în Peru.

În 1994 a devenit membru corespondent al Academiei Austriece de Științe (membru plin din 2004).

Activitatea sa a fost încununată cu numeroase distincții și titluri onorifice: „Grande Oficial da Ordem do Mérito da República Portuguesa” (1998), „Encomienda de la Orden del Mérito Civil” (2000), Ordinul naţional al Romaniei „Pentru Merit” (în grad de Ofiţer, 2002, și de Comandor, 2011), „Medalla de Honor Presidencial que conmemora el Centenario del Natalicio de Pablo Neruda” (2004) ș. a.

Este membru corespondent al Academia Chilena de la Lengua (2000), membru onorific al Academia de la Llingua Asturiana (2001), al Academiei Române (2004) și membru plin al Reial Acadèmia de Doctors (2015).

A primit titlul de profesor sau de doctor honoris causa din partea universităților din Timișoara, Stockholm, București, Iași, Lima (Univ. ”Ricardo Palma”), Bratislava (Univ. „Comenius”).

Este autorul a peste 30 de lucrări monografice și a aproape 300 de articole din sfera culturilor romanice, a lingvisticii textuale și a analizei de discurs.

Se numără între inițiatorii și co-editorii ai Romanistisches Kolloquium (28 de volume, din 1984), Lexikon der Romanistischen Linguistik (12 volume, 1988-2005) și seriei editoriale Cinderella (19 volume, din 1996).

Preocuparea pentru construcția textuală a identităților l-a condus pe Michael Metzeltin, în lucrări elaborate în ultima perioadă, către problematica statalității, a constituționalității și, mai recent, a puterii: El poder y su semiología („Puterea și semiologia ei”), carte publicată la Reial Acadèmia de Doctors în 2015.

Membri fondatori Asociația Erudio